
Humán táplálkozás


CIROK TULAJDONSÁGAI, JELENTŐSÉGE A GLUTÉN-MENTES TÁPLÁLKOZÁSBAN
A cirok kb. 300 millió ember alapvető élelmiszerforrása, fontosságát tekintve ötödik a Földön.
A szemes cirok fehérjetartalma 10-12%, mely lényegesen meghaladja a kukoricáét. Legfontosabb tulajdonsága, hogy glutén-mentes, így a lisztérzékeny emberek számára is korlátlanul fogyasztható, könnyen hozzárendelhető a diétákhoz.
Ásványianyag-tartalma magas, főleg a magnézium (Mg), vas (Fe) és a kálium (K) kiemelkedő.
Számottevő mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású polifenolokat is, valamint a
koleszterinszintet csökkentő hosszú szénláncú zsírszerű anyagokat.
Ezekből az összetevőkből több található a cirokban, mint a barnarizsben, a rizscsírában vagy búzacsírában.
Megfelelő technológiával puffasztható és azonnal fogyasztható, de liszt is készülhet belőle, így egyszerűen beilleszthető az étrendbe.
Az Agroszemek Kft. által nemesített és fogalmazott cirok hibridek szemtermése már tannin-mentes, ezért nincs kedvezőtlen hatása a fehérje emészthetőségére és az ásványianyag-tartalom hasznosulására.